VĚDA A TECHNIKA / Příroda

1.7.2013

Čápi černí doplácejí na počasí: mají méně mláďat a mnohá hnízdění jsou neúspěšná

Letošní průběh hnízdění se významně liší od minulých let. Čápi černí začali kvůli chladnému počasí na přelomu března a dubna hnízdit asi o 2-3 týdny později, malá nebo líhnoucí se mláďata byla ve hnízdech právě v období silných dešťů na počátku června. Dlouhodobý průměr vyvedených mláďat na jednom hnízdě je v ČR 3,3, letos dosahuje sotva dvou mladých na hnízdě.

„Velké ztráty způsobila kombinace špatného počasí a obtížné dostupnosti potravy v rozvodněných a zkalených potocích a řekách. mnohá hnízda, kde již byla vylíhnutá mláďata jsou nyní prázdná a tam, kde mláďata přežila je jejich počet mnohem nižší než v normálních letech,“ vysvětluje František Pojer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, který se sledováním čápů černých dlouhodobě zabývá.

V současnosti se u nás odhaduje početnost čápa černého na přibližně 300- 400 hnízdních párů. Každoročně ornitologové sledují hnízdění na přibližně dvě stovky známých hnízd, kontrolují jejich obsazenost a kroužkují mláďata.

Čáp černý obývá rozsáhlé lesní komplexy, kde si buduje hnízda vysoko na stromech. Odtud zaletuje za potravou mláďata do potoků, řek a rybníků ve volné krajině, často i několik kilometrů daleko. Potravou jsou především ryby a další vodní živočichové Žije velmi skrytě a právě při letech za potravou je nejčastěji pozorován a zaznamenán.

Z afrických zimovišť se čáp černý vrací od poloviny března do poloviny dubna a hned po návratu se obnovují loňské hnízdní páry, nebo se tvoří nové.Vzápětí začínají se stavbou či opravou hnízd, v dubnu se pak objevují ve hnízdech vejce a v květnu se po přibližně měsíc trvajícím sezení líhnou mláďata.

Při kontrole hnízd čápů černých se ornitologové věnují také registraci dospělých ptáků s kroužky. Objevují tak zatím neznámé skutečnosti ze života těchto vzácných opeřenců.

„Nejstarší u nás nalezený čáp černý pochází z Pošumaví na Strakonicku. Je mu letos 19 let, byl označen kroužkem jako mládě v roce 1994. Hnízdí necelých deset kilometrů od místa narození. V posledních dvou letech tvoří hnízdní pár se samičkou, která pochází z Třemšínských Brd, ale má dlouhý rodokmen – její prarodič/dědeček se vylíhl v pralesovité rezervaci Kohoutov na Křivoklátsku, hnízdil u Volyně v jižních Čechách a jeden z jeho potomků (otec naší zmíněné samičky) se usídlil v jižních Brdech na Příbramsku, kde je sledován již téměř deset let a vrátil se i letos,“ popisuje František Pojer.

Autor / zdroj: Karolína Šůlová

Doporučujeme

ELITEX Machinery Kdyně

Linky na papírový karton • Stroje na výrobu papírových krabic • Dřevoobráběcí stanice • Stojany obráběcích strojů • Extrudovací stroje • Automobilový průmysl • Dvouzákrutové skací stroje • Lisovací nářadí • Rekuperační turbíny • Export do celého světa • www.elitex.cz

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Plzeňáci mohou darovat městu vánoční strom a vybrat si jeho ozdoby

Správa veřejného statku města Plzně hledá vánoční strom, který bude zdobit o letošním adventu náměstí Republiky. Vyzývá proto obyvatele Plzně, případn

Post

Závod Pilsenman proběhne již v sobotu

Tradiční sportovní akce PILSENMAN 2020 se uskuteční již tuto sobotu 8. srpna v Plzni-Doubravce na louce u sv. Jiří.

Post

Mezinárodní festival DIVADLO zahajuje předprodej vstupenek

Mezinárodní festival DIVADLO, který proběhne od 9. do 16. září 2020 v Plzni, zahajuje předprodej vstupenek.

Reklama

Reklama

www.AUTOmobiloveDily24.CZ

PARTNEŘI

www.wwwdesign.cz www.elitex.cz www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz energy.akcenta.eu

REKLAMA

Aktivní Dítě