GASTRONOMIE / Gastronomie

Na jubilejních frenštátských gulášových slavnostech uvařili nejlepší guláš Synci
 
Autor / zdroj foto: Zuzana Kalinová

Frenštát pod Radhoštěm

Gulášové slavnosti ve Frenštátě pod Radhoštěm patří už třicet let k velkým a oblíbeným akcím Frenštátského kulturního léta. Letošní jubilejní ročník se už podruhé uskutečnil v nádherném prostředí přírodního Amfiteátru na Horečkách a součástí celodenního programu bylo sedm hudebních vystoupení různých žánrů. Návštěvníci měli možnost ochutnat celkem 13 soutěžních a 15 nesoutěžních gulášů. Vítězným týmem se stali Synci z Klimkovic se svým hovězím gulášem.

I přes celodenní deštivé počasí si frenštátské Gulášové slavnosti nenechaly ujít stovky návštěvníků nejen z Frenštátu. Souboj ve vaření nejlepšího kotlíkového guláše započal o půl desáté dopoledne mezi 12 soutěžními týmy z Frenštátu, Klimkovic, Orlové, Přílep, Frýdku-Místku, Opavy a Zubří. Guláše připravovali především z hovězího masa a zvěřiny. Mezi soutěžícími byla řada týmů, které se na frenštátských gulášových slavnostech objevují pravidelně již několik let, ale objevilo se také několik nováčků. Na přípravu soutěžního guláše měly týmy letos poprvé celých 5 hodin. Průběh vaření, přípravu a kvalitu surovin po celou dobu sledovala odborná porota, která následně anonymně posuzovala soutěžní vzorky a hodnotila chuť, vzhled a vůni jednotlivých gulášů. Předsedou odborné poroty byl stejně jako v minulých letech Václav Forman, místopředsedou Tomáš Hrdý, oba zástupci Asociace kuchařů a cukrářů pro severní Moravu a Slezsko. Laickou veřejnost zastupovali tři muži z lidu Karel Kresta, Roman Pavlík a Marian Žárský. I v letošním roce byla udělena speciální cena za nejhezčí stánek. Nehodnotí se pouze vzhled stánku, ale také čistota a celková atmosféra, do které patří i dobrá a pozitivní nálada celého týmu, a to jak tým dokáže upoutat návštěvníky akce. Cenu za nejhezčí stánek získal frenštátský tým Partyja. Udělena byla také speciální cena Asociace kuchařů a cukrářů ČR za inovativní a kreativní přístup ve vaření gulášů, kterou si letos odnesl tým Malináči ze Zubří za svůj srnčí guláš s kořenovou zeleninou.

Chvíli po čtvrté hodině odpolední bylo rozhodnuto a nejlepší týmy si z rukou porotců a starosty města Frenštátu pod Radhoštěm Miroslava Halatina převzaly ocenění v podobě peněžité prémie, upomínkových předmětů, diplomů, soudku piva a velkých vařeček. "Za celou svou kariéru, a to posuzuji podobné soutěže řadu let, jsem nic podobného nezažil. Kvalita letošních gulášů byla neuvěřitelná. Žádný ze soutěžních gulášů nebyl špatný a až na dva, byly všechny vynikající a zasloužily by si ocenění. Proto jsme to jako porota letos měli velmi těžké. Vyloženě jsme šli po detailech, neboť v detailu se skrývá dokonalost. A letos to bylo dokonalé,"  řekl na úvod ceremoniálu předseda poroty Václav Forman. Nejvyšší počet bodů nakonec získal Synkův hovězí guláš týmu Synci z Klimkovic, kteří ho připravovali s velkou láskou pro všechny, kteří přišli. Na druhém místě se umístil hovězí speciál týmu Přílepáci z Přílep a třetí příčku obsadil Česnek tým se svým Opavským srnčím gulášem.

Pro návštěvníky byl připraven také tradiční bohatý doprovodný kulturní program. Během celého dne se postupně na pódiu vystřídalo celkem sedm kapel různých žánrů. Zuškaband, Odzemě, Manet rock band a Fre/e/rock z Frenštátu pod Radhoštěm, Expedice Apalucha z Opavy, Adobre z Ostravy a D.T.P z Valašského Meziříčí. Velcí i malí návštěvníci pak mezi ochutnáváním gulášů mohli objevovat Tajuplný svět podivuhodných dřevěných her Jiřího Šebesty.

Autor / zdroj: Zuzana Kalinová

Reklama

Partneři

Aguglia
Aktivní dítě
Maminčino koření
IP Polná
WWW design
hanakservis
Vitakraft
Koyo Bearings Česká republika s.r.o.